Nureen Sofiya

The Writer

Welcome to my space! Sofiya, 19. A full time student and part time blogger. This blog is based in Malaysia. I blog in Malay & English. Blog is still under construction mian.


Read More About Me Here



him

Image result for him hd tumblr

Assalammualaikum,

Selamat Hari Raya saya ucapkan kepada semua. Maaf zahir dan batin sekiranya diri ini pernah buat salah dan silap pada anda semua. Moga di hari dan bulan yang mulia ini dapatlah kita sama sama meraikan dengan penuh kesyukuran.
.

Hari ni kita belum nak cerita lagi pasal raya tapi kita nak cerita pasal someone yang saya dah mula sayang hampir 4 tahun. 4 tahun? Bagi aku bukan lah tempoh yang sekejap. Agak lama jugaklah aku simpan perasaan dekat si dia. Nak kata lama memang lama tapi baru hari ni aku nak share dekat semua pasal si dia ni.
.

Nama dia akan dirahsiakan. Umur dia juga akan dirahsiakan. Senang kata hal peribadi ni kita tolak tepi bagi ruang privasi sikit ok. Aku akan cerita dari awal hingga akhir. Tapi mungkin ada certain certain part aku dah lupa dan malas nak ingat. Haha. Hari ni kita chill chill je kita cerita pasal benda gembira.
.

Ok now kita start masuk cerita. Tahu dah tak sabar tu nak tahu kan.
.

First aku jumpa dan kenal dia bila aku dah start masuk sekolah baru. Biasalah sekolah baru. Semua kau akan rasa janggal. Dengan suasana, persekitaran, pergaulan dan macam macam lagi. Jadi benda baru tu pun pernah terjadi dekat aku dan aku alaminya sendiri untuk sementara waktu. Apa orang kata belum panas lagi. Tambahan pula aku ni dari sekolah agama. Bila lalu sebelah ajnabi memang akan tunduk semata. Malu betul bila kekadang bertentangan mata. Kekadang tu nak bercakap pun segan. Sikap tu sampai terbawa bawa sampai ke sekolah baru. Malu malu pada awal tu masih segar lagi. Sampai ada lelaki panggil panggil dekat sebelah pun tak toleh. Sanggup tunggu dia lalu dan dah jauh sikit baru toleh belakang, tengok siapa yang tegur tu. Rupanya member sekolah rendah dulu. Alahai. Sorry lah bro aku memang gini sikit. Bukan sombong oke. [part ni takde kena mengena pun. Tapi just nak bagitahu sikap pemalu ni buat aku tak berapa nak kenal dia sangat. Usha pun dari jauh je. Kekadang bila tak tunduk nampak muka dia mula datang rasa suka. Bila dah suka tengok, nak tengok lagi. Alhamdulillah perasaan malu dengan lelaki tu tak macam dulu dah. Dah boleh ajak bergurau asal tak melampau. Dan ada keyakinan diri nak bercakap. Sebab dah kurang rasa malu bila berhadapan dengan lelaki. Aku yang sedang belajar ni pun ada juga lelaki. Jadi sedikit sebanyak sekolah SMK ni bantu aku jadi diri sendiri yang tak malu dan yakin. Memang part ni takde kena mengena tapi kau akan faham bila kau baca sampai habis. Haha. Sorry kalau sampai habis pu tak faham juga. Anggap je lah itu part bonus untuk korang.]
.

Awal awal kita bagi pengenalan dulu tentang sifat aku. Sebenarnya aku sendiri tak tahu sejak bila lah aku kenal dia ni. Alih alih je dah suka dekat dia, suka je belum sayang lagi. Alih alih je aku dah tahu  nama dia. Tapi tak tahu lah nama full dia. Just dengar je orang panggil dia. Dia bukan lah budak sekelas aku. Aku pernah usha dia dari tingkat kelas aku, dia tengah main bola tampar. Yang main tu ramai tapi boleh pula duk tenung je dia buat apa. Dia ambil bola, dia serve, dia spike. Semua aku perati. Lama juga aku usha dia. Sampai lah cikgu masuk kelas. Huhu
.

Benda remeh ni aku tak nak cerita sangat. Kita cerita benda yang ekstrem sikit baru adventure. Tuihhh taklah adventure mana pun. Kisah seterusnya ni aku dah mula confes dekat diri yang aku sebenarnya dah minat dekat dia ni. Once again, sayang belum lagi tau.
.

Momen yang aku nak ceritakan kejap lagi ni kira momen terindah aku dengan dia lah. Oh gelinya. Momen ni terjadi bila aku dan dia sama sama pergi kem sekolah dekat Mersing. Tempat tu aku tak sure sangat.  Sebelum gerak kesana bas kitaorang ada singgah Econsave dekat Kluang. Dalam Econsave tu pula ada Marrybrown. Masatu waktu petang so perut minta isi setelah berjam jam dalam bas. Aku ke kaunter membuat pesanan. Kebetulan budak kelas aku ada dekat belakang aku. Nak order makanan jugak lah. So dia ni pun ada sebelah budak kelas aku. Aku pun biar jelah budak dua ekor ni. Mase ni tak syok lagi dekat dia. Biasa biasa je. Minat pun sebab suka tengok muka dia. Sejuk mata memandang. Walawei ayat aku. Bila aku dah order dan pesanan aku pun selamat berada di atas pinggan. Duit baki tadi aku letak je atas dulang yang berisi sekali makanan aku. Almaklumlah aku ni kecil je orangnya. Nak ngadap gajah memang kalah dulu jawabnya. Haa mamat mamat hensem belakang aku ni boleh tahan besar dan tinggi juga orangnya. Lepas tu ada hati pula nak main halang halang dengan aku. Memang terjebak sekali lah aku dengan diorang ni. Puas juga aku berusaha nak loloskan diri. Dan akhirnya selamat juga aku blah dari situ. Dia main halang halang dekat situ pun dah nak buat aku jatuh cinta dengan dia tau. Tengah syok aku makan sambil berbual dengan member aku. Elok je tangan seseorang menghulurkan not sepuluh dekat tepi meja aku. Aku angkat muka nak tengok siapa empunya tangan ni. Sekali pandang jodoh saya rupanya. Dia tetap kaku bila aku tenung dia. Aku tanya kenapa tapi dia buat muka bodoh dia. Rupanya aku yang bodoh. Itulah tengok muka dia lama sangat boleh terlupa dia tengah hulur duit aku. Aku pun ambil lepastu ucap terima kasih. Mati mati aku ingat duit aku tercicir dan konon konon dia hero selamatkan duit aku dan bagi pada tuannya. Bersyukur betul dapat hero hensem. Tiba tiba aku teringat peristiwa main halang halang beberapa minit lalu. Dengan nada geram bercampur gembira-teruja-yang-tak-tunjuk-sangat-tu terus teringat yang dia rupanya curi duit aku. Pantas buat kerja ehh. Dia tak tahu ke dia bukan sahaja curi duit aku malah hati aku sekali dia curi. Kena report tok kadi ni kasi cepat sikit majlis kami. Aku tak halalkan benda yang dia curi tu. Dia kena kahwin lah kalau nak benda yang dia curi tu menjadi halal. Pehhh pickupline aku dahsyat ehh malam ni. Terlebih rindu lah ni.
.

Bila dah sampai tempat kem kami, kami diberi nombor untuk menentukan kumpulan. Aku dapat angka satu jadi aku kena pergi kumpulan satu. Alangkah beruntungnya aku bila dapat berkumpulan dengan jodoh. Nampak tak Allah aturkan perjalanan tu cantik je. Cethhhh. Padahal benda alah ni lah yang buat aku menderita bila duk ingat balik kisah lama. Benda yang lepas aku kenang sampai sekarang. Sakit weyh sakit. Nama pun satu kumpulan jadi dari awal aktiviti sampai habis memang sentiasa bersama. Ada juga momen best tapi malas nak cerita.
.

Sampai situ jelah momen indah masa dekat kem. Aku ingat sampai sekarang weyh. Aku selalu lalu jalan ke Kluang tu memandangkan aku seorang pelajar di Politeknik Mersing. Memang itu lah laluannya untuk ke sana. Setiap kali nampak mesti teringat. Sedih betul hidup.
.

Aku pernah kirim salam dekat dia. Malu juga lah. Sebab member aku yang kirimkan salam tu. Alhamdulillah dia balas. Masa ambil result tu aku segan juga. Yelah aku kirim salam dekat dia. Lagi dia dah tahu tu aku. Member aku pun satu hal. Pegi sebut nama aku apahal. Tak ke kantoi namanya. Bijak betul dia ni. Aku geram je masatu. Rasa nak tibai. Bila part sebut nama tu aku dah tak senang duduk. Kejap bangun kejap duduk kejap ke depan kejap ke belakang. Susah hati gila. Nasib mendapat penerimaan yang baik. Tapi masa ambil result SPM bukan hari terakhir aku nampak dia. Hari terakhir aku nampak pada 7/4/2015. Ehh lama tak lama juga lah. Dah rindu tahap gaban dah ni. Cepat sikit lah muncul. Tak kesian dekat aku ke.
.

Dah cuba dah nak move on tapi masih belum berjaya. Doa doa kanlah yang baik baik untuk saya dan si dia. Tak nak letak harapan tinggi pun takut kecewa je nanti. Nak berharap pun tak guna, dia mana nak pandang kita ni. Cuma boleh doa jelah. Itu je yang mampu. Nak confess tak berani takut kena reject awal awal. Friendzoned satu hal. Lagi kecewa aku kalau kena friendzoned. Tak pasal pasal dapat maki je nanti. Nak stalk, dia tak layan media social. Aduhh susah betul nak masuk line dengan dia ni. Dah tak boleh itu ini, kita tunggu jelah apa akan jadi. Ada jodoh ada, takde jodoh dia jodoh orang lain. Merana bhai gini.
.


So ini lah kisah seorang loner. Jangan ingat perempuan lawa semua taken. :]
Read More

You Never Walk Alone



Image result for bts spring day photoshoot



Assalammualaikum,

Pandang title je mesti semua Army dah tahu yang beberapa hari lepas BTS baru sahaja comeback dengan lagu mereka iaitu Spring Day. Aku tahu nak nangis ke nak ketawa tengok mv tu. Jimin oppa terlalu comel bagi aku. Ok lah semua comel. Lagi lagi V. Suka betul tengok muka dia masa photoshoot. Nampak muda weyh. Paling menyerlah rambut Namjoon. I'm fall in love with his purple hair. Rasa nak tarik tarik bagi tercabut semua rambut dia. Dan yang paling tak boleh tahan part Suga. It's killed me arghh. Sejak jadi Army memang adore dengan deep voice dia. Yoongi oppa boleh pinjam suara tak. Jimin paling nampak ketara perubahan dia. Dia colour rambut macam tu sebiji Gdragon. Terkejut betul masa tengok teaser ingatkan big hit ada panggil artis jemputan (gdragon) ke. Rupanya Chimchim. Nasib baik big hit kekalkan kecomelan dia. Kalau tak aku saman big hit tu. Haha. Yang lain pun comel tapi nampak biasa je bagi aku. So big hit you need to do something.

Ok next. Aku adalah bercita cita nak beli album diorang kali ni memandangkan album diorag ni ada 2 version. Masatu memang dah berangan dah nak beli Pink version. Yelah sebab ada berkait dengan Jimin lol. Dah survey dah insta yang ada jual album ni. Dan dah nak beli pun. Sekali minta ibu tak bagi beli. Katanya nanti tak tengok lah apa lah. So niat nak beli album terus cancel. Sedih weyh. Tapi ibu bagi je kalau nak beli baju ke barang bts and etc. Terus gatal je tangan ni tengok ig yang jual barang kpop haha.

Bye



#Army
#YouNeverWalkAlone2017
#SpringDay
#NotToday
#IwanttobeJiminhairstylistforever
#Pleasemakemydreamcometrue
#Saranghae
#BTSforever


Read More

2016

Top 8 Bullet Journal Ideas for 2016 – Bullet Journal



Assalammualaikum,

Dah lama sangat rasanya tak update kan. So biarlah aku bersengkang mata jap pagi buta ni update dengan menggunakan data burung hantu aku yang masih banyak lagi. Apa apa pun Selamat Tahun Baru dan Happy Chinese New Year! Masih sempat lagi nak wish selamat tahun baru. Tahun 2016 paling banyak memori bahagia suka duka terjadi. Bagi aku tahun 2016 sangat bermakna. Sepanjang tahun tu aku banyak sangat duduk rumah dari awal sampai pertengahan tahun. Haha. Memandangkan aku tidak bekerja so memang duduk rumah goyang kaki aje.

Benda first aku nak cerita ialah aku officially menjadi ARMY! Welcome to the club. Selama ni dengar je nama BTS tapi langsung tak kenal. Sebab diorang mana famous lagi macam sekarang. Lepas diorang muncul dekat Running Man aku mula cari tahu pasal diorang. Serius tak tipu diorang memang hensem hensem belaka. Entah berapa juta kali hati aku cair tengok abangtan ni. Ecewahh. Lagi lagi bila tengok Park Jimin.So dah tak payah bagi hint kot siapa bias aku. Hmmm memang Jimin pun. Bila dah jadi Army ni mulalah nak setia hujung nyawa. Mian EXO tapi korang tetap nombor dua dalam hati I. huhu. Mana boleh tinggal Baekhyun dengan Kai. Di kesempatan ini juga aku nak ucapkan tahniah kepada Bangtan sebab dapat banyak daesang. Mian sebab tak dapat tengok diorang perform dekat MAMA atas keberadaan aku di politeknik. Masatu memang nak meraung pun ada sebab first time tak dapat tengok MAMA. Aku hanya mampu tweet dan menatap gambar yang dipost. Sedih gila weyh. Nasib baik adik aku record dekat astro dapat jugaklah tengok beribu kali dekat rumah. Aku mula terjebak dengan diorang ni jugak sebab kawan aku yang selalu duk cerita pasal diorang ni. Memang terpengaruh terus. Dah lah dah terpengaruh dah sayang pulak tu lol. Maaf ni bukan pickupline yea. Ok kita stop pasal BTS.

Next cerita ialah aku teramat suka 2016 kerana aku dapat sambung belajar. Horeyyy. Alhamdulillah. Banyak benda indah terjadi. Sesuatu yang di luar jangkaan aku bila dapat sambung belajar hingga ke tahap ini. Syukur sangat. Aku ingat kan rezeki aku masa tu memang dekat form6 tapi rezeki tu tiba tiba datang sampai terkejut aku bila dapat tawaran ni. Aku tak nak tolak lagi rezeki aku masatu. Cukuplah aku tolak masa dapat matrikulasi. Haha. Sepanjang aku dekat poli ni okay okay saja. Dapat roomate baik baik comel comel lawa lawa. Lecturer pun tak ramai yang garang. Tandas pun ok. Makanan dekat kafe je tak okay. Sebab lauk ayam je yang banyak. Naik bosan juga makan ayam hari hari.  Berbaik sangka jelah. Mungkin harga ikan mahal barangkali.

Setakat ni cerita happy happy je kan? Ni kita dengar pula kisah sedih. Dah boleh sediakan  kot segala jenis tisu disebelah anda. 1 Februari 2016. Tarikh keramat ni lah yang buatkan aku ingat sampai sekarang. Aku bagi hint tarikh je ehh. Malu pulak nak cerita the whole story. Letak balik lah tisu tu nanti mak korang marah pulak.

Aku rasa ada lagi nak cerita tapi banyak benda aku nak buat pagi so aku stop sampai sini okay. Ada msa free nak aku update.

bye



Read More

Politeknik Mersing Johor

Assalammualaikum,

Seperti yang dijanjikan daripada post yang lepas. Harini aku nak ceritakan tentang tawaran yang aku dapat baru baru ini. Tawaran ni aku dapat minggu lepas. Aku tengah syok tengok tv tiba tiba mak aku cakap "Sopya ni hah kau dapat tawaran poli. Pegi le check" Aku pun check lah dengan masukkan nombor ic. Dan hasilnya Alhamdulillah aku terima tawaran ke Politeknik Mersing dengan kos Kejuruteraan Elektrik. Terkebil kebil tengok kos yang aku dapat. Masa aku dapat tawaran ni aku masih lagi belajar di tingkatan 6. So hati aku berbolak balik samada nak teruskan form 6 atau terima tawaran ni. Kalau aku tolak tawaran ni, ni bermakna dah dua kali aku tolak rezeki aku. First matrik, Second, politenik. Jadi aku pun terima beberapa hari kemudiannya. Aku sediakan apa yang patut dan pos surat tawaran ke PMJ.


Kejuruteraan Elektrik ?

Aku tak pernah terfikir aku akan dapat kos ni. Aku? Dengan elektrik? Ada chemistry ke nanti. In sha Allah aku akan buat yang terbaik lol. Sejak awal lagi aku tak pernah terfikir langsung nak jadi engineer. Cita cita aku masa sekolah rendah nak jadi doktor. Yelah budak budak lagi masatu. Bukannya tahu pun betapa susahnya nak amik medic. Jadi bila dah sekolah menengah aku batalkan niat tersebut. Masuk form 1, aku masih terpinga pinga aku nak jadi apa hah? Takkanlah aku takde cita cita langsung. Sampai lah mak aku cakap "jadilah peguam kak" Dan bermula dari situlah aku bertekad nak jadi peguam even masa PMR sejarah aku B. Sebab aku dari dulu tak minat SEJARAH. Tak minat langsung oke. Aku cuba nak minat tapi tak tahulah kenapa minat tu tak sampai sampai. Bila masuk form 4, aku amik aliran akaun. Still dengan cita cita yang sama; nak jadi lawyer. Keputusan akhir tahun form 4 aku gagal. Aku menangis depan kawan aku. Yelah result aku tak pernah gagal tiba tiba gagal. Yang aku gagal tu Sejarah. Akhir tahun pula tu. Mahu tak melalak aku. Sejak dari tu aku tekad nak belajar sejarah bebetul. Naik form 5 sejarah aku A weyh. Dalam sejarah, sejarah aku A. Tapi bila SPM sejarah aku B+. Pehhh sedih rasa. Ni gara gara aku tak bangun pagi dan terlewat bangun. Habis masa exam SPM aku tibai je. Okelah jawab cincai pun dapat B+ kan.

Lepastu aku mohon UPU. Tapi aku takde mohon satu pun pasal undang undang ni. Masatu aku tak fikir pasal cita cita aku tapi aku lebih memilih kepada kerjaya aku nanti. Masa UPU keluar aku tak dapat satu universiti atau politeknik. Jadi masa tu aku dah yakin yang tempat aku memang dekat form 6 nih. Awal awal belajar memang tak rasa susah lagi. Tapi bila dah exam baru tahu form 6 ni susah gila kalau tak membaca. Aku ni bukan budak bahasa yang pandai karang ayat. Nak nak masuk form 6 semua kena menulis. Bahagian kiraan tu ada tapi sikit. Otak aku ni otak kira kira bukan bahasa. Kau tengok jelah setiap post aku ni, bukan sedap sangat pun ayatnya. Hentam kromo je semua.

Jadi bila dapat kos ni ofkos lah memang berkaitan pengiraan. Mungkin sedikit sebanyak menjadi kemahiran aku nanti. Haha. Dari sini kau akan tahu tentang diri aku yang nak jadi doktor-lawyer beralih kepada engineer. Wow engineer-to-be lah ni. Serious aku masih terkejut dan tak sangka yang lagi dua minggu je lagi aku dah nak ke Mersing. Jadi doakan saya ye kawan kawan semua. Nak merantau tempat orang ni. Hihi padahal masih berada dalam Johor lagi.

Ok, bye
Read More

Hari Graduasi STMI ke-4

Assalammualaikum,

Oleh kerana sudah lama menyepi so hari ni aku akan ceritakan kemeriahan Hari Graduasi tingkatan 6 di sekolah aku. Nak kata meriah sangat tu tak lah tapi boleh tahanlah meriah dia tu. Haha. Awal awal cikgu dah pesan pakai baju lawa lawa (untuk uppersix) pakai make up sikit tapi tak boleh lawan cikgu. Kena simple je. wth pakai lawa lawa tapi tak boleh lawan cikgu. Lawa tu keistimewaan masing masing. Biarlah nak lawa kan. Okay masalah pakaian ni aku malas nak cerita lebih.

Sehari sebelum Hari Graduasi, pelajar tingkatan 6 memang sibu seharian dari pagi sampai balik sekolah. Aku tak busy sangat cuma busy angkat kerusi dan merayau rayau. Budak budak uppersix jelah yang busy dengan rehearsal nak ambil sijil, tatatertib jalan lah whatever. So budak budak lowersix ni hanya mampu melihat mereka ber-rehearsal. Kitaorang tahun depan pulakk. Dari situ kau akan nampak ranking 1st hingga last. Aku tertanya tanya dimanakah kedudukan aku nanti. Whoaaa seram bhai. Aku taknak kedudukan aku yang terakhir.

Pada hari kejadian tu pulak aku terdatang lambat dengan Yan. Takdelah lambat sangat tapi masuk sekolah je budak dah beratur. Aku tengok budak form 6 semua cun cun. Recikk doo. Ada yang pakai jubahlah padahal cikgu dah warning tak boleh pakai jubah; spesis degil tu namanya. Aku pakai simple je. Baju ungu manik manik. Lepas perhimpunan my geng terus naik atas. Yelah majlis start pukul 11. Lambat gila. So sementara tunggu majlis mula kitaorang pun ber-selfie dekat kelas atas. Maka terhasilllah pelbagai gambar yang enak dan tak enak ditonton. lol. Ingatkan lepas selfie masuk library nak study. Rupanya makin menjadi jadi pula perangai setan kitaorang ni. Siap berdrama pula. Lebih hebat buat zombi ala ala Train To Busan pulak. Haaa ni kes meroyan tak dapat masuk drama ritu le. Kitaorang buat drama sendiri berlakon sendiri arahan sendiri. Memang tak jadi apa dekat library tu.

Dah nak dekat pukul 11 tu kitaorang pun turun bawah bersama sama perut yang berkeroncong. Macam macam muzik dah keluar. Aku tak payah cerita masa diorang amik sijil tu ehh. Buang masa je. Bukan aku naik atas pun. Duduk bawah tepuk tangan je. Aku cerita bab makan pulak la. Makanan dia Ya Allah sedap gila weyh. Bila air habis je dia tuang balik. Feeling feeling hotel sekejap. Makan nasi beriyani pula tu. Memang licin aku hadap. Lauk daging dia pehhh sedap gila. Ada rasa sampai nak tempah kat diorang ni bila aku kahwin haha. Sedap punya pasal. Tak rugi lah bayar.

Bila majlis dah habis kitaorang pun pakat pakat amik baju graduasi diorang. Aku pakai besar gila. Geloboh. Merasa jugaklah pakai even tak naik atas pentas amik sijil sebab turn kitaorang tahun depan. Tapi turn aku lambat lagi sebab - nanti aku cerita di next post.

Thats all for today, bye.






Read More

Netball


Assalammualaikum,

Aku ni memang seorang atlet. Tapi dulu. Masa sekolah rendah. Memang aktif senang cerita waktu zaman tu. Sukan fav aku masatu lumba lari. Badan memang kecil comel je tapi lari fuhhh macam sonic. Bak kata cikgu cikgu aku dulu. Paling tinggi pencapaian aku pun sampai peringkat daerah. Kira berjaya juga even tak sampai MSSM. Bukan tak layak pergi negeri tapi aku yang taknak. Dengan masatu nak exam UPSR lagi pastu keluar latihan sampai tak masuk kelas dari pagi sampai balik sekolah. Training memanjang. Memang tak lah ayah ak bagi. Bila masuk sekolah menengah; lughatul quran. Aku dah mula tak aktif. Namapun sekolah arab. Takde pj pun. Dapat je buku pj tapi tak pernah guna. Baju sukan kena beli tapi pakai setahun sekali; masa merentas desa. Hari sukan langsung takde. Adapun masa aku form 3. Aku rumah kuning so akak akak pilih aku sebagai pelari. Aku pun masuk. Aku lari dari saringan satu sampai dapat masuk Final. Kira hebat lagi lah kan, Aku bukan nak membongkak sombong ke apa tapi sepanjang aku lari dari saringan satu memang selalu dapat tempat pertama. Aku ingat dah tua tua (15 thn) dah pancit. Rupanya masih berbisa lagi. Badan dah berat gemuk so lari agak slow sikit. Dahlah tak training. Malam tu cakap esok dah lawan. Sakit kaki lepas lari. Alhamdulillah pencapaian aku amat membanggakan. Dapatlah rumah sukan aku kutip satu emas hasil daripada larian aku. Jangan buat buat tak faham. Aku menang tau. Kalau tak silap, yang tempat kedua dengan ketiga tu form 5. Yang johan tu form 3; aku. Sebenarnya ini sebagai pendahuluan untuk korang tahu aku ni atlet jugak. Bukannya masuk form 6 baru kenal apa itu sukan. Aku aktif dulu. Sekarang je tak. Malas. Tapi niat nak main tu ada lagi.

So bila masuk form 6 ni aku nak aktif dalam apa apa pertandingan. Tak kiralah pertandingan berpidato pun aku sanggup masuk. Ehhh? Aku akan cuba walaupun hasilnya nanti tak menang. Haha. Pra u nilah yang ajar diri aku jadi lebih yakin bila bercakap dekat depan orang ramai. Kekadang tu gigil jugak. Tapi buat buat power. Padahal tangan ketor dekat bawah. Ego. Kalau dulu memang segan malu malu kucing. Sekarang dah okey sikit.

Netball,

Aku memang tak pernah main bendealah ni. Bukan tak pernah main langsung. Pernah juga dulu main masa form 3. Tapi aku tak berapa minat. Aku lagi suka handball. Tapi tak dianjurkan pula sukan ni. Aku tak suka netball ni sebab dulu kalau main asyik foul je. Lepastu kena marah. Ehhh baran pula aku. Silap pusing kaki je kena tiup wisel ish rasa macam nak bagi kaki juga le jkjk. Sebab tu aku tak minat. Tapi bila masuk form 6 cikgu suruh masuk tercengang muka tengok bola sebab tak pandai main. Dah lah yang bakal main ni semua yang hebat plus akak akak garang hehe. Pehhh kalau kena marah malu bhaii. Tapi awal awal dah set minda ni jangan koyak sangat. Biasalah sukan sape je tak buat silap. Aku dulu training lari memang selalu kena marah. Catatan masa tak bagus lah, training main main, tak fokus.  So dah biasa. Tapi bila dah besar ni senang terasa pula. Gedik!

Awal awal masuk je main tangkap bola(?). Dan awal awal training dah jatuh sebab aku salah pakai kasut masatu. Nasib baik tak sakit punggung aku. Lama kelamaan training pagi petang, muka pun jadi hitam; sunburn. Yeayy ni yang aku suka sangat *mata keatas . Alhamdulillah aku dipilih sepuluh terbaik kerana berjaya mempamerkan aksi yang hebat. Tapi bila hari pertandingan aku tak main. Posisi aku ialah sebagai centre. Memandangkan kami ada star star yang hebat belaka jadi aku dijadikan pemain simpanan. Ini yang aku suka. Duduk tepi padang goyang kaki. Haha. Bohonglah kalau aku tak nak main kan. Penampilan pertama kot. Okay juga tak main masatu sebab tangan aku injured. Padan muka aku. Baling bola tak ingat dunia konon pakai sebelah tangan je amik kau lenguh lenguh jadinya. Aku memang sukalah bab bab sorak menyorak ni. Tapi yang paling aku suka ialah dapat tengok diorang main, dapat makan kfc, dapat hadiah, dapat naik atas pentas, dapat enjoy dan dapat keluar kelas.

Alhamdulillah segala susah payah muka terbakar penat lelah kami, akhirnya dinobatkan sebagai juara. Juara lagi. Aje kalau ada muka aku je memang selalu juara ehh. Boleh masuk olimpik lah ni lewls. Bahagianya hidup dah lah tak payah penat penat main, menang pula tu. Cikgu belanja kfc lagi. So harap harap tahun depan aku dapat main.


Okay ini sahaja untuk hari ini Sebenarnya cikgu ajak turun training tadi tapi aku tak pergi kerana sedang bergumpal dengan bantal di atas katil.

kbai.



Read More

Pre U



Assalammualaikum,

Kau nampak kan title aku besar besar dekat atas tuh. Tak tahu maksud aku tak tahulah nak cakap apa. Entri kali ini aku nak cerita tentang hidup aku sepanjang bergelar pelajar; pra universiti. So kepada hadik-hadik yang tengah risau pasal trial SPM straight A ke straight E, hakak nak bagitahu ni. Janganlah korang ingat lepas SPM ni hidup korang bebas macam burung. Even burung pun terbang sana sini susah payah cari makanan. Kau ingat lepas SPM kau dapat duduk rumah membongkang pagi petang siang malam. Lainlah macam aku memang mak tak kasi kerja. Cehh padahal aku yang malas nak kerja. Mana taknya aku pergi kerja semua sampai malam. Ayah bukan kasi anak dara dia ni balik malam malam. Maklumlah anak dara dia yang paling comel ni sorang je.

Sepanjang belajar di alam sekolah balik(?) memang kenalah jumpa cikgu cikgu kau balik, ikut peraturan sekolah, baca ikrar sekolah, nyanyi lagu sekolah dll. Bosan kan kena pergi sekolah balik. Lagi lagi sekolah lama kau dulu ada pra u. Pehhh boleh meroyan. Jumpa lah kawan kawan lama. Tapi tak semua. Sebab yang lain sedang ber-homesick di universiti. Kau faham kan maksud aku. Aku tak homesick kay. Duduk rumah je pun. Alhamdulillah masih dapat merasa masakan ibu dan dapat jenjalan dengan keluarga hujung minggu. Dari tingkatan empat ambil aliran sastera so tak susah sangat bila masuk form 6 ambil aliran sastera. Dan aku 100% bukan budak sastera. Belajar lah balik sejarah, mikroekonomi, pengajian am, pengajian perniagaan, dan MUET. Fuhhh aku ambil semua subjek tough kot.

Bila dah masuk pra u ni kau kena rajin. Kau jangan buat masa kau form 5 dulu dulu. Belajar last minit. Kau bayangkan satu sem selama enam bulan tu nak kena habiskan berpuluh puluh bab. Mau tepu otak kau kalau belajar last minit. So belajar awal awal. Senang nanti. Tak payah mengulang. Aku cakap macam aku dah lepas jee sem satu ni. Padahal belum ambil exam pun. Doa doa lah aku tak mengulang. Seram weyh. Cukuplah aku kena mengulang masa ambil jpj kereta haritu. Aku taknak cerita balik sejarah lampau aku. Aku sedih. Haha.

kbai.
Read More